Euro reaguje na volební výsledky ve Španělsku oslabením

Euro se po ránu na asijských trzích propadlo na úroveň týdenního minima. Pohybovalo se na úrovni 1,41 eura za dolar. Společná evropská měna tak reagovala kromě jiného na dění ve Španělsku. Vládní socialisté považovaní za garanty hospodářských reforem utrpěli porážku v boji o místní zastupitelstva a ulice Madridu obsadilo 30.000 demonstrantů na protest proti vládním reformám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko protivládní demonstrace

Španělsko protivládní demonstrace | Zdroj: Reuters

Evropané se přou o to, jak vyřešit řecký dluh, agentura S&P snížila známku důvěryhodnosti Itálie a španělské ulice se bouří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Španělska mluvil ve Světě o osmé Rádia Česko ekonom David Marek

Právě obavy, že se protesty proti úsporám promítnou i do volebních výsledků v evropských zemích a pod tlakem populismu se zbrzdí reformní úsilí, sráží podle ekonoma společnosti Patria Davida Marka i kurz eura.

„Pokud by se toto reformní úsilí zbrzdilo, pak je to jasná cesta k dalším bankrotům. Vedle řeckého by mohlo přijít právě španělský, a to už je věc, která by eurozónu rozložila. Proto oslabuje euro, protože to už je existenční záležitost,“ uvedl Marek ve vysílání Rádia Česko.

Dovede si představit i situaci, že pokud se trh zpomalení reforem začne bát, půjčky Španělsku zdraží a země bude potřebovat pomoc.

Za vážná považuje také varování, že ve Španělsku začíná celoevropská vlna odporu proti nastartovaným reformám. To by podle Marka mohlo zásadním způsobem ovlivnit zápas o to, jak snížit dluhy v ohrožených zemích eurozóny.

„Potom by asi nejlepším receptem pro všechny, co zrovna nejsou odboráři, bylo emigrovat z Evropy pryč, protože by to byl zcela ztracený ekonomický region. Evropy už dnes zaostává za Amerikou, za Asií, a pokud by ještě nebyla schopná řešit své fiskální problémy, potom je to marný boj,“ upozornil Marek.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme