Euro se používá už 15 let. Prvotní euforii ale vystřídala krize a problémy

Na začátek ledna připadá jedno výročí, které ale Evropa už několik let příliš neslaví. Na začátku roku 2002 se v bankomatech, obchodech a v peněženkách lidí objevila nová měna: euro. Společná evropská měna už ale přitom nějakou dobu existovala, i když jen virtuálně. Začala se používat přesně před 15 lety v bankovnictví nebo pro různé elektronické transfery. Byla to předzvěst skutečného zavedení eura pro běžné lidi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Všechno začalo krásně. Dvanáct evropských zemí vysílalo reklamy na novou evropskou měnu euro.

„Tři sta milionů lidí, jedna jediná měna," říkal slogan v italské televizi. Občané v celkem 12 státech si zvykali na to, že už v peněženkách nebudou mít marky, liry nebo šilinky, ale eura.

Mladá Řekyně byla na začátku eura přesvědčená, že společná měna bude pro její zemi dobrá. Lidé mohli začít cestovat bez nutnosti neustále měnit peníze a firmy ušetřily poté, co zmizelo přepočítávání kurzu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za dějinami společné evropské měny se ohlédl bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Politici slibovali, že lidé zbohatnou díky tomu, že euro přinese vyšší ekonomický růst a více pracovních míst. Evropané si na svou novou měnu rychle zvykli a k původním dvanácti státům s eurem přibyly další.

1. ledna 2009 začali eurem platit Slováci. Zdálo se, že společná evropská měna je jednoznačným úspěchem. Jenže už brzy poté vypukla dluhová krize a euro se dostalo až na pokraj pádu.

„Když neodvrátíme nebezpečí, ve kterém euro je, bude to mít nedozírné následky pro celou Evropu," varovala v dramatickém projevu německá kancléřka Angela Merkelová. Dluhová krize začala v Řecku a ukázala, že problémy v jedné zemi s eurem můžou ohrozit stabilitu všech ostatních. To vyvolalo stále větší spekulace o konci eurozóny.

„Všichni bychom se měli společně zamyslet nad tím, jak se vrátit ke starým národním měnám," hřímala francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová.

Kvůli důsledkům krize ale přestaly být požadavky na konec eura výsadou populistů a výhody a nevýhody eura začali otevřeně zvažovat i zcela seriózní politici a ekonomové.

Bilance většiny z nich je zatím jasná: zachovat euro je mnohem výhodnější než se ho zbavit.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme