Euro si pochvalují tři čtvrtiny Slováků

Obyvatelům Slovenska už skoro rok v kapse cinkají eura. A lidé jsou spokojení. Jak vyplývá z průzkumu agentury Fokus, který si nechala zpracovat Evropská komise, zavedení nové měny hodnotí pozitivně tři čtvrtiny obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Sociologové říkají, že Slovensko má za sebou úspěšný rok s eurem. Prakticky všechny otázky, které v průzkumu položili, vycházejí pro novou měnu pozitivně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana o spokojenosti Slováků s eurem

Zavedení eura vnímá negativně pouze 20 procent dotázaných, a to i přesto, že 57 procent obyvatel si myslí, že se po příchodu eura zdražilo. Na tom není podle sociologů nic divného, protože ceny se kvůli inflaci zvedají neustále.

Ke spokojenosti Slováků přispěl i premiér Robert Fico, který byl velice razantní v opatřeních, když se euro zavádělo. Vymyslel cenové rady, zákony proti eurospekulantům a šel velice tvrdě po všem, co by mohlo přechod na novou měnu nabourat, což se mu nyní zúročilo.

Pozitivně hodnotí lidé i dopad eura na ekonomiku. Více než polovina si obecně myslí, že euro Slovensku pomohlo ve finanční a hospodářské krizi.

Dokonce 75 procent obyvatel tvrdí, že se příznivě odrazilo na zájmu zahraničních investorů. Zmiňují hlavně miliardové investice, které mohly jít do České republiky, jako je například nová továrna firmy AU Optronics na plazmové obrazovky.

Od ledna zmizí ceny v korunách

Na otázku, zda si už Slováci zvykli na eura i při běžných kalkulacích, více než polovina lidí odpověděla, že stále přemýšlí v korunách, zbytek počítá buď půl na půl, nebo už jen v eurech. Každopádně to pro ně nepředstavuje velký problém.

Spíše se obávají, že od 1. ledna příštího roku z cenovek zmizí označení v obou měnách. To se nelíbí asi 70 procentům obyvatel. Evropská komise ovšem nedoporučuje, aby se na tomto plánu něco měnilo, protože čím déle podle ní bude označení v korunách, tím hůře si lidé budou na euro zvykat.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme