Euro stálo poprvé pod třicet korun

Česká měna prolomila hranici 30 korun za euro. Nové historické maximum posunula na 29,97. Poté se hodnota měny vrátila zpět a obchodování ukončila na úrovni 30 korun a dva haléře za euro. Analytici soudí, že pokud centrální banka nezasáhne, může koruna během několika dní ještě posílit až o 50 haléřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna prolomila psychologickou hranici po jednání bankovní rady centrální banky, které skončilo bez měnových rozhodnutí. Trh čekal na konec zasedání kvůli obavám z možné další intervence.

Centrální instituce je přesto, jak uvedla její mluvčí Alice Frišaufová, připravena použít kdykoliv své nástroje. "Použití intervencí nelze vázat jen na specifický kurz koruny v daný okamžik, ale zahrnuje to i další faktory, které Česká národní banka zvažuje pokud chce použít své měnověpolitické nástroje," řekla.

Jak Radiožurnálu řekl analytik Patria Finance David Marek, v případě, že by ČNB nezasáhla, snížily by se obavy obchodníků z dalších intervencí centrální banky. "Koruna by mohla posilovat nadále velmi rychlým tempem, v průběhu několika dní by mohla opět získat několik desítek haléřů případně i korunu a více vůči euru. Dělat v současné době překotného vývoje událostí na devizovém trhu, je ošidné, nicméně prozatím se nezdá, že by se posilování koruny mělo zastavit, a pokud se navíc zmírní obavy z intervencí, posilování může být i nadále poměrně rychlé."

Souběžně koruna posiluje rovněž vůči americké měně a dále posouvá své nejsilnější hodnoty za posledních dva a půl roku. Odpoledne se nakrátko dostala pod 34 Kč za dolar.

Markéta Kaclová, Petr Doležel, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme