Euro zastavilo svůj pád. Podle analytiků ale znovu klesne

Euro v noci na dnešek zastavilo volný pád nastartovaný obavami z prohloubení evropské dluhové krize. Společná evropská měna mírně posílila vůči osmi z šestnácti nejsledovanějších měn. Proti dolaru a jenu to bylo poprvé za poslední tři dny. Euru pomohlo to, že agentura Standard and Poor's snížila Irsku rating o dva stupně, což je méně, než trhy čekaly. Zároveň ke stabilizaci přispěl i včerejší hluboký propad, který byl podle některých expertů nezasloužený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Euro včera propadlo vůči dolaru až na úroveň 1,337. V noci na dnešek se v Asii dostalo na 1,34.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpokládaném vývoji kurzu eura a celé eurozóny mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš

„Podle mého názoru se jedná jen o oddech na cestě ke dnu, protože situace kolem evropských zadlužených států je stále velmi napjatá a nedá se vyloučit, že zvyšování napětí nebude pokračovat. Ovšem situace na trhu je v posledních týdnech velmi dynamická, nálada se často mění. Může přijít nějaká negativní zpráva například ze Spojených států a uvidíme úplně opačný pohyb,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš, podle kterého by na tom mohl být dolar ještě hůře než euro.

Výprodeje eura včera přišly poté, co německá kancléřka Merkelová prohlásila, že riziko, že po Irsku budou i další země potřebovat pomoc, je vysoké.

„Je opravdu velmi těžké odhadnout, proč to kancléřka Merkelová udělala. Podle jedné hypotézy Německu vyhovuje slabé euro, protože jako exportér by tím mělo zvýšenou konkurenceschopnost. Osobně si ale nemyslím, že by to bylo tím důvodem. Spíš to byl jen projev určité politické neobratnosti,“ uvádí Mokráš.

V posledních dnech se představitelé Portugalska a Španělska snaží uklidnit trhy a výrok německé kancléřsky jim moc nepomohl. Podle Mokráše je nicméně pravděpodobnost, že Portugalsko požádá o půjčku, jako to udělalo Irsko a Řecko, velmi vysoká:

„Portugalsko má chronické problémy, to opravdu není nic nového a je velmi malá šance, že se mu podaří jeho zadlužení vyřešit. U Španělska je pravděpodobnost, že země požádá o půjčku, mnohem nižší. Ovšem tlak trhu, který se v posledních měsících projevuje, může být tak silný, že neodolá ani Španělsko, přestože jeho situace není zas tak negativní, jako třeba u Řecka nebo Portugalska.“

Stovky miliard by nemusely stačit

Přestože evropský záchranný fond disponuje 440 miliardami eur, Evropská komise má k dispozici dalších 60 miliard a na pomoci se podílí i mezinárodní měnový fond, který přislíbil 250 miliard eur, kdyby spolu s Řeckem a Irskem potřebovalo pomoc i Španělsko a Portugalsko, finance by byly vyčerpány.

„Pokud by se situace dále zhoršovala pod tlak by se dostaly i další státy, situaci by to mohlo učinit neudržitelnou,“ dodává analytik Mokráš.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme