Euro ztrácí kvůli problémům Řecka důvěru

Řecko torpéduje společnou evropskou měnu. A to nejen její kurz, ale také šance stát se v brzké době globální rezervní měnou, která konkuruje dolaru. Potvrzují to statistiky Mezinárodního měnového fondu i analytici oslovení agenturou Bloomberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle nich je příčinou ochlazení zájmu o euro nejistá budoucnost Řecka, ale do jisté míry i Španělska, Portugalska a Itálie a s tím spojená hrozba dalšího propadu kurzu společné evropské měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné pozici eura mluvil na Rádiu Česko partner ve společnosti Boston Venture Miroslav Zámečník.

Miroslav Zámečník, partner ve společnosti Boston Venture si myslí, že v současné době nelze posuzovat důvěryhodnost eura a musí se počkat na konec krize: "Já osobně si myslím, že důvěra v euro se prokáže až po první vážné krizi, což je to, co zatím prožíváme a pak se uvidí." Zároveň ale přiznává, že velké investice do nákupu eura se v současné době nevyplatí.

Zámečník tak částečně souhlasí s německou DWS Investment, která tvrdí, že reakce mezinárodních trhů a centrálních bank na problémy Řecka jsou přehnané: "Řecká ekonomika v rámci celé sedmadvacítky je nevelká, rozsah je asi 3 procenta z celkového HDP, takže by to měla měna eurozóny přežít poměrně snadno."

"Jiná věc je, že jsou obavy o zdravotní stav jižního křídla a Irska. Když už se potom díváme na Španělsko, tak to už je čtvrtá největší ekonomika EU a tam by případné potíže byly nesrovnatelně závažnější," dodává partner ve společnosti Boston Venture.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme