Eurobondy mohou podle EK zachránit společnou měnu

Dluhopisy zaručené celou eurozónou by mohly pomoci řešit dluhovou krizi v eurozóně. Evropská komise dnes navrhne několik způsobů zavedení takových eurobondů a nabídne je k veřejné diskusi. Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa to ale předpokládá větší disciplínu uvnitř eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

„Věříme, že pokud bude existovat určitá míra integrace, vyrovnanosti ekonomik a disciplíny, má smysl nějaké stabilizační dluhopisy mít,“ řekl Barroso.

K tomu chce Komise přitvrdit pravidla pro tvorbu národních rozpočtů. Podle neoficiálních informací chce například prosadit, aby mohla odmítnout národní rozpočet členského státu eurozóny, ještě než o něm bude hlasovat parlament dané země.

To by nastalo v případě, že stát nebude respektovat doporučení, která předtím od ostatních členů eurozóny dostal.

Po posílení disciplíny v eurozóně se mohou vydávat i eurobondy. Mohly by dnešní národní dluhopisy nahradit buď úplně, nebo by jimi mohl stát pokrýt část svých dluhů jen do předem stanovené míry.

Evropská komise chce předložit k veřejné diskusi celkem tři návrhy zavedení eurobondů. Některé z nich by ale vyžadovaly změnu Lisabonské smlouvy, což může trvat několik let. Bez změny smlouvy by se obešlo vydávání vedle národních obligací ještě stabilizačních dluhopisů, kde by ale daná země ručila jen za tu část emise, kterou vydala.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme