Eurodotace do Česka se mohou zpozdit, EU se nedohodla na zvýšení svého rozpočtu

Česku může letos v rozpočtu chybět přes 25 miliard korun. Evropská komise totiž momentálně nemá peníze na výplatu prostředků z evropských fondů. Na vině je nedostatek peněz v evropském rozpočtu na letošní rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro. Ilustrační foto

Euro. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

Země unie se s Evropským parlamentem nedokázaly dohodnout na jeho zvýšení. Bruselu tak můžou chybět peníze nejen na eurofondy, ale například i na studentský výměnný program Erasmus.

„Jsme zklamaní, ale zklamání už k životu patří,“ říká za kyperské předsednictví Unie Andreas Mavroyiannis. Europoslanci odmítli jednat, protože požadují ještě výraznější navýšení rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Peripetie jednání o evropském rozpočtu popsal zpravodaj Ondřej Houska

Jednání o zvýšení rozpočtu tak v Bruselu ani nezačala. Europoslanci by chtěli ještě víc peněz, hlavně na rok 2013. To naopak odmítají bohaté státy v čele s Německem.

Komise teď musí přijít s novým návrhem. Náměstek českého ministra financí Jan Gregor doufá, že europarlament po jeho předložení ustoupí. „Předpokládám, že v těchto jednáních bude Evropský parlament otevřenější a vstřícnější než tomu bylo doposud.“

„Evropská unie se dostala do velmi podobné situace jako Česká republika, že rozpočet prozatím není v parlamentu, předkladatel ho bude muset předložit znovu. Nicméně tak, jak se snažíme v České republice maximálně pracovat s lhůtami a stihnout rozpočet tak, abychom neměli rozpočtové provizorium, na evropské úrovni je to podobné. Myslím si, že všechny instituce se vynasnaží, aby ta dohoda možná byla,“ dodal.

V rozpočtu EU na příští rok chybí peníze, může to zvýšit i schodek Česka

Číst článek

Komise teď musí předložit nový návrh. Jednání o něm můžou trvat minimálně několik týdnů. Není tak jisté, jestli letos evropské miliardy do Česka dorazí.

Výpadek příjmů by zvýšil letošní schodek státního rozpočtu o víc než půl procenta hrubého domácího produktu.

Ve studentském programu Erasmus docházejí peníze

Číst článek

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme