Eurohold smí koupit bulharská aktiva firmy ČEZ. Obchod za 335 milionů schválil antimonopolní úřad

Bulharský antimonopolní úřad povolil bulharské pojišťovací a finanční skupině Eurohold koupit bulharská aktiva firmy ČEZ za 335 milionů eur (9,2 miliardy Kč). Oznámila to ve čtvrtek skupina Eurohold. Úřad se touto záležitostí začal znovu zabývat poté, co správní soud zrušil jeho loňské rozhodnutí, které transakci zablokovalo.

Sofia/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Společnosti ČEZ a Eurohold podepsaly dohodu o prodeji aktiv loni v červnu. Transakci ještě musí odsouhlasit bulharský energetický regulátor, napsala agentura Reuters.

Prodávaná aktiva zahrnují distribuční společnost, která dodává elektřinu více než dvěma milionům Bulharů, což z transakce činí politicky citlivé téma. „Bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže poskytla firmě Eurohold Bulgaria svolení k převzetí dceřiných společností skupiny ČEZ v Bulharsku,“ uvedla ve čtvrtek společnost Eurohold.

Ropný gigant Exxon Mobil propustí 14 tisíc lidí kvůli koronaviru i špatnému načasování expanze

Číst článek

Loni v říjnu přitom komise dospěla k závěru, že nově vzniklá skupina by na trzích s pojištěním a energií získala výraznou konkurenční výhodu, a transakci zablokovala.

„Víme, že bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže rozhodla, ale písemné vyhotovení vlastního rozhodnutí zatím nebylo zveřejněno,“ sdělila mluvčí ČEZ Alice Horáková. „Jakmile rozhodnutí nabude právní moci, dalším naším krokem bude žádost o souhlas bulharského regulatorního úřadu (KEVR),“ dodala.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří společnost CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, dále CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční firma CEZ Razpredelenie Bulgaria.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme