Eurokomisař jedná ve Vietnamu o liberalizaci obchodu

Eurokomisař pro obchod Karel De Gucht jede do Vietnamu jednat s ministry financí zemí jihovýchodní Asie. Ty jsou sdružené v regionální mezinárodní organizaci ASEAN, která usiluje např. o rychlejší ekonomický růst. Předmětem několikadenních jednání má být liberalizace obchodu mezi Evropskou unií a právě zeměmi ASEAN. Patří k nim i Vietnam, jehož obchodní potenciál objevují i čeští podnikatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

„My si slibujeme snížení některých bariér, které naše firmy na trhu ve Vietnamu mají. Jde například o léčiva a problém distribuce léčiv ve Vietnamu. Stejně tak jsou omezeny i investice v oblasti bankovnictví, případně některé cenové regulace, které znevýhodňují naše firmy. Jsou tam některé překážky, které by se mělo podařit dohodou o volném obchodu odstranit,“ popisuje záměr schůzky Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O liberalizaci obchodu mezi Evropskou unií a zeměmi ASEANu mluvil na Rádiu Česko Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Podobnou dohodu o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou má do konce letošního roku schválit Evropský parlament. Pokud se tak stane, přispěje k liberalizaci obchodu a budou z ní těžit i české firmy.

„Je to největší úspěch obchodní politiky Evropské unie za posledních sedm let, protože se podařilo sjednat dohodu, která je velmi ambiciózní a která skutečně snižuje celní tarify a překážky obchodování. Měla by otevřít uzavřený trh v Koreji zejména tam, kde jsou netarifní překážky,“ vysvětluje Tlapa výhody, které smlouva přinese.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu může schválení volného obchodu mezi Evropskou unií a Jižní Koreou pomoci hlavně českým automobilkám, strojírenství nebo službám. „Dohoda je skutečně významná i jako signál v době krize se podařilo liberalizovat světový obchod,“ dodává Tlapa.

Někteří obchodníci se ale bojí, že díky liberalizaci trhu bude Evropa zavalena jihokorejskými výrobky. To ale podle náměstka ministra průmyslu a obchodu není možné: „V případě, pokud by došlo k nějakému vysokému nárůstu do České republiky nebo do Evropy, tak je možnost spustit ochranné mechanismy, které tuto liberalizaci pozastaví. Znamená to, že by se cla vrátila na úroveň před tím, než se začala snižovat.“

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme