Eurokomisařka usiluje o zlevnění roamingu

Kvůli mobilnímu telefonování navštívila Prahu eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová. Své české ministerské kolegyni Daně Bérové potvrdila, že pokračuje v iniciativě, která má dosáhnout toho, aby všichni obyvatelé unie měli stejné podmínky pro mobilní telefonování. Redingová chce prosadit, aby lidé platili stejné tarify jak za domácí hovory, tak za ty mezistátní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefony

Mobilní telefony | Foto: Alcatel

Redingová plánuje regulovat velkoobchodní ceny na úroveň nákladů a přiměřeného zisku. Chce také zrušit poplatky, které lidé v zahraničí platí za příchozí hovory. Podle mobilních operátorů je aktivita komisařky zbytečná a o vyrovnání cen se postará trh sám. Například mluvčí společnosti Eurotel Pavel Kaidl reagoval už na předchozí prohlášení komisařky tím, že různé ceny roamingu jsou přirozené.

"Rozdíly v cenách roamingu jsou celkem samozřejmé, protože různí operátoři v různých zemích mají přirozeně různé poplatky, které odpovídají rozdílné rozvinutosti a zvyklostem místních trhů a tím pádem i různým nákladům na zajištění telekomunikačních služeb v dané oblasti," řekl Českému rozhlasu Kaidl.

Mluvčí společnosti Vodafone Jakub Hrabovský zdůraznil, že na ceny roamingu má vliv jiný faktor: "Z hlediska dlouhodobého snižování roamingových cen je klíčová především konkurenční nabídka velkých partnerských společností."

Česká ministryně informatiky Dana Bérová si ale myslí, že v tomto případě trh příliš nezafungoval. "Paní komisařka už v září loňského roku spustila webovou stránku, na které umístila informace o všech cenách roamingových propojení, kde bylo viditelné, jak ty ceny jsou podstatně vyšší než telefonování na lokálním trhu. Po šesti měsících komise zjistila, že v 18 členských zemích jsou ceny stejné a ve čtyřech členských zemích jsou ceny dokonce vyšší než byly v září. Takže trh přes velký tlak uživatelů skutečně nefunguje," říká Bérová.

Rozdíly jsou velké. Zatímco za čtyřminutový hovor mezi Finskem a Švédskem zaplatíte asi šest korun, za stejně dlouhý hovor mezi Maltou a Lotyšskem 368 korun.

Evropská komise by měla novou směrnici připravit do června. Pak ji musí předložit Evropskému parlamentu. Na úpravu musejí následně reagovat i národní regulátoři 25 členských zemí.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme