Europarlament schválil pomoc pro producenty mléka

Producenti mléka v Evropě mají zase o něco větší naději na získání další finanční pomoci. Evropský parlament souhlasí s tím, aby si farmáři rozdělili 280 miliónů eur, tedy víc než 7 miliard korun. Návrh ještě musejí schválit unijní ministři financí. Producenty mléka v posledních měsících zasáhl hluboký propad výkupních cen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny | Foto: prokaji.estranky.cz

Peníze si zemědělci rozdělí podle toho, kolik mléka produkují. Na českého farmáře tak v průměru vyjde necelých 50 tisíc korun. Náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák připustil, že je to jen symbolická podpora, která situaci farmářů nevyřeší.

Sami zemědělci další peníze nechtějí a naopak požadují snížení kvót na produkci mléka. Podle nich by ho pak na trhu ubylo a jeho cena by se zvýšila. Evropská komise něco takového odmítá. Podle ní je dlouhodobým řešením jen zmenšení mlékařského sektoru v Evropě. Evropští zemědělci totiž nedokáží konkurovat levnější produkci ze vzdáleného zahraničí.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme