Europoslanci hlasují o evropském dohledu nad bankami

Na banky, pojišťovny i burzy má od ledna dohlížet nadnárodní, celounijní dozor. Definitivně o tom rozhodnou poslanci Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Podle všeho by měli velkou většinou schválit vytvoření tří evropských dohledových institucí, které mají zabránit opakování finanční krize.

Nové dohledové orgány sídlící v Londýně, Paříži a Frankfurtu nad Mohanem mají fungovat už od 1. ledna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O celoevropském dohledu nad bankami podává z Bruselu reportáž zpravodaj ČRo Pavel Novák.

Budou moci nařizovat přijetí ozdravných kroků bankám, pojišťovnám a penzijním fondům. Dohlížet budou také na finanční trhy. Má se tak předejít nadměrně rizikovému chování těchto institucí.

„Evropská unie podle mého soudu má mít páky na to, aby ty banky srovnala,“ myslí si poslanec frakce evropských sociálních demokratů Richard Falbr.

Odpůrci celoevropského dohledu ale považují jeho zavedení za ukvapené. Reaguje totiž na krizi, která zatím neskončila a její přesné příčiny nejsou známé.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme