Europoslanci projednají omezení emisí u aut i tabákovou směrnici

O dalším omezení emisí CO2 u osobních automobilů bude jednat Evropský parlament. Výbor pro životní prostředí bude diskutovat také o klamavých údajích automobilek. Deklarovaná spotřeba vozů totiž často neodpovídá provozu v reálných podmínkách. Na pořadu jednání je ale i tak zvaná tabáková směrnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament (ilustrační foto)

Evropský parlament (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Ve směrnici se navrhuje, aby se zakázalo vyrábět například cigarety s příchutí, aby se zakázalo vyrábět tenké cigarety, takzvané slim. Také, aby se zakázalo vyrábět cigarety v balení, která jsou líbivá a podobně,“ přiblížil český poslanec evropského parlamentu Milan Cabrnoch z ODS.

Dodal, že se jedná o řadu opatření, které mají upravit způsob, jak se mohou cigarety nabízet a jak mohou být vystaveny v prodejnách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl europoslanec Pavel Poc

Loni v prosinci přišla Evropská komise s návrhem, jak odradit od kouření hlavně mladé lidi. Nově na sobě mají mít obaly od cigaret varovné obrázky a také výrazné informace o škodlivosti kouření.

Europoslanec za ČSSD Pavel Poc podotkl, že podle návrhu si mezi sebou na krabičce cigaret vymění prostor marketing a varování. „To znamená, že proti dnešnímu stavu by 75 procent zadní i přední plochy krabičky bylo vyhrazeno pro varovný text a velkou fotografii, plus přibude informace o možnosti odvykání kouření,“ uvedl Pavel Poc.

Dodal, že se nejedená o nic nového. Cigarety s podobným obalem se prodávají například v Austrálii či v Kanadě.

„Jde o snížení atraktivity. O tom, že to funguje, vypovídá zkušenost jak z Austrálie, tak z Kanady, odborné práce – třeba Concordia Univesity v Monteralu – ale i statistiky prodeje. Ostatně důkazem je odpor tabákového průmyslu. Kdyby to nefungovalo, bylo by jim to samozřejmě jedno,“ řekl Poc.

Konec mentolek

Návrh podle něj vznikl na objednávku členských států EU a má vytvořit jakýsi společný evropský základ pro značení cigaret. S dalšími opatřeními pak mohou přijít jednotlivé státy v rámci své národní legislativy.

Podle návrhu směrnice by měly zmizet i takzvané mentolky nebo cigarety s výraznou příchutí. „Tabákovému průmyslu ročně zemře na následky kouření 700 tisíc zákazníků, to je fakt. Takže se snaží získat nové zákazníky. A podle statistik k nárůstu nových kuřáků dochází právě ve spotřebě ochucených cigaret,“ vysvětlil Poc.

Upozornil také na studie, podle nichž kuřák mentolek vdechuje mnohem více kouře než kuřák neochucených cigaret. Příchutě také prý mírní první šok při nadechnutí, takže usnadní začátek kouření a vstup do závislosti.

Podle Poce by na Evropské úrovni mohlo projednávání návrhu trvat asi rok. Než případně začne platit, bude to však trvat zřejmě mnohem déle. „Pak bude nějaká doba na implementaci. Takže od této chvíle tři a půl až čtyři roky na to, aby bylo pak zavedeno příslušné ustanovení v členských státech,“ dodal Poc.

Štěpán Macháček, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme