Europoslanci schválili větší výdaje unijního rozpočtu

Evropský parlament schválil unijní rozpočet na příští rok, ale s většími výdaji, než chtěly členské státy. Poprvé v historii tak možná Unii hrozí rozpočtové provizorium, kdyby se národní vlády se zákonodárci nedohodly na kompromisu. Čas na něj mají do prosince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Europoslanci, kteří mají díky Lisabonské smlouvě na sestavení rozpočtu daleko větší vliv než dřív, odmítli postoj států, které chtěly seškrtat dubnový návrh EK na výdaje ve výši 130 miliard na 126,5 miliardy eur. Europoslanci tyto budoucí výdaje opět zvýšili na více než 130 miliard.

Podle místopředsedy Evropského parlamentu, sociálního demokrata Libora Roučka schválili europoslanci vyšší rozpočet než jsou ochotné členské státy dát, protože se jednalo o návrh Evropské komise.

„Jsme toho názoru, že hlavně po schválení Lisabonské smlouvy nelze hospodařit s méně penězi,“ vysvětluje Rouček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Rouček mluví o evropském rozpočtu ve Světě o desáté.mp3

Rozpočtové provizorium podle něj nehrozí. Na listopadovém řízení by se měly strany dohodnout, protože 3, 5 miliardy nejsou z celkového objemu tak zásadní.

„Evropský rozpočet je na rozdíl od národních rozpočtů neustále vyrovnaný, tam nelze vytvářet deficit,“ upozorňuje Rouček.

Evropský rozpočet by měl být soběstačný

Nový návrh požaduje vlastní příjmy evropského rozpočtu, aby nebyl odkázán na vůli jednotlivých členských zemí. „Byla by to forma nějaké daně, například transakcí bank,“ říká europoslanec.

Ke konsenzu mezi Evropským parlamentem a členskými státy však zatím nedošlo. „Z toho důvodu je i to dohadovací řízení o rozpočtu na příští rok. Důležité je i to, že se bude vytvářet finanční perspektiva na další období,“ říká Rouček.

Polská europoslankyně Sidonie Jedrzejewská, která má vypracování parlamentního návrhu na starosti, tvrdí, že budoucí hospodářský růst Unie závisí na současných inovacích a investicích do oblasti vzdělání a výzkumu. Krokem k dosažení těchto cílů je podle Roučky šetření na administrativě.

„Nemyslím si, že je správné šetřit na investicích, například na infrastruktuře, energetice, vzdělání a inovacích. Chce-li být Evropa konkurenceschopná, potřebuje si udržet inovační náskok,“ myslí si místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

Martina Mašková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme