Europoslanci uvažují o zdanění e-mailů a SMS

Zdanění krátkých textových zpráv a elektronické pošty by mohlo financovat Evropskou unii. Nad tímto nápadem se nyní zamýšlí skupina poslanců Evropského parlamentu, vedená prominentním francouzským zákonodárcem Alainem Lamassourem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon Nokia

Mobilní telefon Nokia | Foto: Jan Rosenauer

Francouzský europoslanec Alain Lamassoure navrhuje daň ve výši asi 1,5 eurocentu za každou odeslanou SMS zprávu. Zprávy elektronické pošty by měly být zatížené ještě menší daní.

Ovšem vzhledem k tomu, že každý den odcházejí v Evropě stamiliony, možná miliardy textových a emailových zpráv, šlo by o značný příjem. Evropská unie by tak do svého rozpočtu mohla získat miliardy eur navíc.

Rozpočet EU zatím tvoří především příspěvky od členských zemí, financován je ale i dovozními cly a příjmy z daně z přidané hodnoty. Po loňských sporech o schválení sedmiletého rozpočtového výhledu se však v prosinci rozhodlo, že způsob financování aktivit pětadvacítky by se měl změnit. Nové návrhy se čekají do roku 2009.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme