Europoslanec: Nedostatek peněz v rozpočtu je taktika Evropské komise

Evropské unii chybí peníze například na kohezní politiku, podporu zaměstnanosti, studentský výměnný program Erasmus či vědecké programy. Evropská komise proto bude zřejmě chtít po členských státech navýšit letošní rozpočet až o deset miliard eur. Informoval o tom týdeník European Voice. Podle europoslance za ODS Hynka Fajmona je aktuální nedostatek peněz součást taktiky Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hynek Fajmon by se asi těžko dal nazývat eurooptimistou

Hynek Fajmon by se asi těžko dal nazývat eurooptimistou | Foto: Matěj Pálka

Fajmon označil tvrzení, že komise požádá členské státy o navýšení příspěvku, zatím za spekulace, sám prý takové informace nemá. Za současným nedostatkem peněz pak nevidí špatně připravený rozpočet, ale jedná se podle něj o taktiku Evropské komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanec Hynek Fajmon k případnému navýšení rozpočtu EU

„Myslím si, že Komise záměrně čerpá více, než je možné, a tím pádem vytváří tlak na členské státy, aby při přípravě rozpočtu na příští rok a při jednání o víceletém finančním rámci dosáhla radikálního zvýšení rozpočtů. Tohle je její taktika, kterou chce dosáhnout tlaku na členské státy,“ uvedl Fajmon.

K názoru, že se jedná o taktiku, ho vede i výše chybějící sumy. „Mluví se o deseti miliardách eur, to je obrovská částka, která znamená zhruba osm procent rozpočtu. Díra tohoto rozsahu nemůže vzniknout, aniž by o tom Komise dávno nevěděla, a ona už mohla dávno zasáhnout, pokud ta situace nastala. Čili já vylučuji, že to je výpadek příjmů nebo něco takového, Komise prostě tuto situaci sama vyvolává,“ podotkl.

Kdyby měly státy chybějící peníze doplatit, nebylo by to podle něj rozumné. „Myslím, že to není rozumná investice, zvláště v současné době. Máme už říjen a připravuje se rozpočet na rok 2013. Pokud má Evropská unie nějaký problém uvnitř letošního rozpočtu, tak prostě musí přestat utrácet a soustředit se na lepší přípravu rozpočtu pro příští rok a tam nějaké korekce udělat, ale dělat před Vánocemi změnu v rozpočtu v řádu skoro 10 procent je nesmysl,“ řekl europoslanec.

Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme