Euroskupina jedná o pomoci eurozóny Španělsku ve výši až 100 miliard eur

Potíže španělských bank by mohly donutit Madrid k žádosti o pomoc zbytek eurozóny. O situaci ve Španělsku jednali prostřednictvím telekonference ministři financí zemí platících eurem. Zatím vše nasvědčuje tomu, že vláda premiéra Mariana Rajoye nechce v nejbližších dnech o mezinárodní finanční pomoc požádat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Mariano Rajoy

Španělský premiér Mariano Rajoy | Zdroj: ČTK

Kdyby Španělsko poslalo do Bruselu formální žádost o pomoc, mohla by být podle informací vysoce postavených unijních úředníků maximálně 100 miliard eur.

Ve stávajícím záchranném fondu eurozóny totiž zbývá asi 250 miliard.

„Pokud by ale žádost Španělska o pomoc v měla určité chvíli přijít, jsou připraveny náležité nástroje, které by bylo možné použít,“ prohlásil mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj.

Španělsko zřejmě požádá Evropskou unii o finanční pomoc pro své banky

Číst článek

Španělsko by na rekapitalizaci svých bank potřebovalo odhadem 40 miliard eur. Chce ale počkat na výsledky auditu bankovního systému. Ten má být hotový 21. června.

Pokud by Španělsko požádalo o pomoc, bylo by už čtvrtou, ale dosud zdaleka největší zemí eurozóny, která si neporadí s vlastní krizí bez intervence zvenčí.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme