Eurostat: růst ekonomiky eurozóny loni zpomalil na 1,8 procenta

Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v loňském roce zpomalilo na 1,8 procenta z předloňských 2,3 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze

V celé Evropské unii se loni HDP podle údajů Eurostatu zvýšil o 1,9 procenta. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtém čtvrtletí se HDP oproti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,2 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters zůstalo stejné jako ve třetím kvartálu, tedy na nejslabší úrovni za čtyři roky.

Německá ekonomika výrazně zpomalila, průmyslová produkce meziročně klesla o téměř 5 procent

Číst článek

Eurozóna se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Očekávaný růst

Mezinárodní měnový fond (MMF) začátkem minulého týdne snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Na příští rok v eurozóně nadále počítá s růstem o 1,7 procenta.

V celé Evropské unii se loni HDP podle údajů Eurostatu zvýšil o 1,9 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v EU zůstal na 0,3 procenta, což je na stejné úrovni jako ve třetím kvartálu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme