Eurostat: Krize stála Evropskou unii 814 miliard eur

Evropu stála celosvětová finanční a hospodářská krize už miliardy eur. Možné závazky jednotlivých zemí Unie se vyšplhaly až na 814 miliard eur, tedy víc než 21 bilionů korun. Česko ale krize v loňském roce nestála ani korunu. Ukazují to data, která zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Částka odpovídá zhruba dvaceti českým státním rozpočtům a zahrnuje veškeré závazky, které jsou spojené s problémy bank a které by mohly mít negativní dopad na rozpočty států evropské sedmadvacítky.

Za počátek světového propadu je považován krach banky Lehman Brothers v loňském září. V ohrožení byl tehdy celý bankovní sektor a vlády začaly poskytovat miliardy eur na udržení jeho stability. Zhroucení významných bank totiž mohlo ohrozit celou světovou ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O první detailní statistice dopadů globální krize do státních rozpočtů mluvil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Tomáš Medek

Česko ale krize ve finančním sektoru loni nestála ani korunu. Patří podle Eurostatu mezi dvanáct evropských států, které finanční krize nepostihla vůbec a jejichž vlády nemusely bankám pomáhat.

Potvrdily se tak odhady, že český bankovní sektor je v porovnání se zbytkem Evropy zdravý, říká analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

"Český bankovní sektor nepotřeboval žádnou státní asistenci ať v podobě navyšování kapitálu nebo záruk za závazky. Bylo to díky domu, že české banky byly už v době před krizí v dobré finanční pozici, měly vysoký kapitál, a proto nepotřebovaly žádnou asistenci státu," vysvětluje analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářské srovnávání ve vysílání Rádia Česko o finanční a ekonomické krizi

Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářské srovnávání podle studie Eurostatu odhadl, že náklady evropských států na pomoc finančnímu sektoru jsou skutečně velké. Ve vysílání Rádia Česko podotkl, že v případě naší republiky zůstane deficit hrubého domácího produktu bude asi 5 procent, což je pod průměrem Evropské unie, ale vysoko nad maastrichtskými kritérii.

Schodky státních rozpočtu ale rostou napříč celou Evropskou unií hlavně kvůli propadu příjmů států během hospodářské krize. Evropská komise už vede s Českou republikou a dalšími devatenácti zeměmi řízení kvůli rozpočtovému deficitu.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme