Eurostat potvrdil pokles eurozóny i české ekonomiky

Nejsilnější ekonomiky v Evropské unii má Pobaltí, drží se i Německo. Česko se propadá. Údaje o vývoji hospodářství zveřejnil Eurostat. Ekonomika eurozóny i celé Unie klesla ve druhém čtvrtletí o 0,2 procenta ve srovnání s prvním kvartálem a podle ekonomů už fakticky spadla do nové recese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Horší výsledky vykazuje i v meziročním srovnání, ekonomika zaznamenala první sestup od konce roku 2009. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Eurostat zveřejnil předběžná data, která nepřekvapila, rozdíl oproti očekávání ale byl u jednotlivých zemí. Celkově jsou na tom v rámci Unie nejlépe Švédsko, ekonomika vzrostla o 1,4 procenta, dobře si vede Pobaltí - lotyšská ekonomika přidala procento, slovenská ekonomika posílila o 0,7, Rumunsko o půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky Eurostatu shrnul v Odpoledním Radiožurnálu Jaroslav Skalický

V plusu jsou Rakousko s Nizozemskem a drží se i Německo. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Ekonomy výsledek překvapil, čekali o něco horší údaje.

Německo zatím odolává dopadům dluhové krize jižních zemí eurozóny na ekonomiku celé měnové unie. Ekonomové ale předpovídají, že i Německo podlehne a ve třetím čtvrtletí se zhoupne do záporných čísel.

Signalizují to poslední údaje o propadu zakázek v průmyslu a o zhoršení důvěry podnikatelů i investorů v německou ekonomiku.

Propad Portugalska

Skupina nejhorších je už dlouho známá. Je to Řecko, Portugalsko, Španělsko a Itálie. Nejhůř dopadla portugalská ekonomika, která se propadla do ještě hlubší recese, HDP se snížil o 1,2 procenta a nezaměstnanost stoupla na nový rekord.

Portugalsko zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století, důvodem jsou úsporná opatření a zvyšování daní, což má dopad na domácí spotřebu.

Výrazný pokles překvapivě postihl ekonomiky Finska, ta se propadla o 1 procento, Belgie, Španělska, Itálie, Portugalska, Finska, Kypru, Británie a podle předběžných meziročních údajů i Řecka.

Česko prožívá recesi

Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt se i ve druhém čtvrtletí snížil, ve srovnání s prvním o 0,2 procenta, meziroční pokles HDP je 1,2 procenta. Klesají výdaje domácností, vlády, nejsou investice, ochabuje průmysl, ekonomiku drží jen zahraniční obchod.

V meziročním srovnání evropská ekonomika zaznamenala první sestup od konce roku 2009.

Vývoj v Evropě kontrastuje s výkonem ekonomik dalších dvou vyspělých hospodářských mocností světa. HDP Spojených států se ve druhém čtvrtletí zvýšil ve srovnání s prvním kvartálem o 0,4 procenta a ekonomika Japonska o 0,3 procenta.

Česká ekonomika zůstává v recesi, HDP klesl už třetí čtvrtletí po sobě

Číst článek

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme