Eurostat: První růst evropského průmyslu po sedmi měsících propadů

Největší hospodářská krize od druhé světové války polevuje. Naznačují to data o průmyslové produkci ve státech platících eurem. Podle evropského statistického úřadu Eurostatu v nich průmysl v květnu meziměsíčně vzrostl o půl procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

To je první růst po sedmi měsících samých propadů. V meziročním srovnání průmysl v eurozóně klesl o 17 procent, což je výrazně nižší propad než v minulých měsících. Daří se Německu, tedy tahounu evropské ekonomiky: jeho průmyslová výroba v květnu meziměsíčně stoupla o skoro 3 procenta.

To je dobrá zpráva i pro Česko, protože Němci jsou našimi hlavními obchodními partnery. Český průmysl tak může v dalších měsících doufat v lepší výsledek než v květnu - to zaznamenal meziměsíční propad o víc než 2 procenta.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme