Eurotel a RadioMobil mají zaplatit 63 miliónů

Mobilní operátoři Eurotel a RadioMobil musí zaplatit pokutu v celkové výši 63 miliónů korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže firmy pokutuje za to, že účtovaly svým zákazníkům v letech 2000 a 2001 za minutu volání do sítě třetího operátora na trhu - společnosti Český Mobil - více než mezi sebou navzájem, a zneužily tím své dominantní postavení. Jedná se zatím o nejvyšší pokutu, kterou kdy český antimonopolní úřad vydal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní telefon

mobilní telefon | Foto: Jan Rosenauer

Podle předsedy Úřadu pro hospodářskou soutěž Josefa Bednáře se firmy prohřešily hlavně vůči svým klientům, kterým v letech 2000 a 2001 účtovaly vyšší ceny za volání do sítě operátora Český Mobil.

"Újma tedy byla způsobena jak držitelům mobilního telefonu společnosti RadioMobil tak Eurotel, protože ti byli svým způsobem trestáni za to, že volali do sítě Ceský Mobil, vyšší cenou. A jednak byla samozřejmě způsobena újma společnosti Český Mobil, protože byla vyvtořena bariéra pro jeho rychlejší průnik na trh radiotelefonních služeb v oblasti mobilních telefonů, aby tak získal větší počet svých klientů."

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář: Operátoři způsobili újmu klientům

Mluvčí Českého Mobilu Igor Přerovský dnes potvrdil, že situace, kdy společnosti Eurotel a RadioMobil znevýhodnily klienty při volání do sítě třetího operátora, se už zlepšila. "Vyšší poplatky zůstaly u tzv. starších tarifů, u novějších tarifů by měly být ceny již vyrovnány."

Firmy Eurotel a RadioMobil ale s placením pokuty smířeny nejsou. "Společnost Eurotel podala proti tomuto rozhodnutí žalobu u Vrchního soudu v Olomouci, což je jediný opravný prostředek, který lze v tomto případě použít," říká mluvčí Eurotelu Jan Kučmáš. Stejnou možnost hodlá podle svého mluvčího Jiřího Hájka využít i RadioMobil. "RadioMobil nesouhlasí s tím rozhodnutím, tudíž využijeme opravný prostředek a podáme odvolání."

Třiašedesátimilionová pokuta by měla skončit ve státním rozpočtu. Poškození klienti ale podle advokátky Dagmar Raupachové nemohou počítat s tím, že by jim někdo zaplatil za to, že provolali víc, než museli. "V teoretické rovině můžeme uvažovat o jakési formě náhrady škody, a to cestou žaloby každého občana, ale podle mého názoru by to byla ztráta času, energie i nervů."

Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Marika Táborská, Gabriela Sahánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme