Eurozóna a Mezinárodní měnový fond začnou s kontrolou řeckého hospodaření

Do Řecka v úterý dorazí takzvaná trojka, tedy zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky. Bude kontrolovat, jak Řecko plní svá úsporná opatření. S největší pravděpodobností bude závěr kontroly takový, že Řecko neplní podmínky záchranného plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová řecká vláda

Nová řecká vláda | Foto: Petros Giannakouris | Zdroj: ČTK

Zástupci eurozóny a měnového fondu mají zhodnotit, jestli Řekové dostatečně snižují svůj rozpočtový schodek. Výměnou za škrty a reformy dostává zadlužená země záchranné půjčky.

Řekové mají podle dosavadních odhadů ve snižování deficitu velké zpoždění. Podle řecké vlády je na vině hlavně hluboký propad ekonomiky. Státní rozpočet má kvůli tomu mnohem nižší příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu ve Světě o deváté

Experti ale upozorňují, že se v Řecku kvůli dlouhé předvolební kampani skoro zastavily reformy. Je proto v podstatě jisté, že Řecko bude potřebovat další půjčky nad rámec toho, co už mu eurozóna a Mezinárodní měnový fond slíbily.

Hlavně němečtí politici ale stále hlasitěji říkají, že Řecku už další pomoc neposkytnou.

Lidé chtějí činy

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu připomněla, že ze 300 reforem, které měla řecká vláda splnit za poslední tři roky, splnila pouze 90. „Takže lidé nedůvěřují politikům, vláda se zase snaží přesvědčit přijíždějící trojku, že to bude lepší. Ale situace je nepříjemná, protože lidé žijí ve velké nejistotě už třetím rokem.“

Podle ní se bude řecká vláda snažit o prodloužení limitu plnění programu. Kabinet také prohlásil, že skutečně zruší některé státní organizace, začne privatizovat velké podniky, prodávat nemovitosti. „Plán řecká vlády má, otázkou je, zda ho bude plnit a zda skutečně sáhne na státní sektor,“ uvedla Stamu.

Analytici upozorňují, že program vláda plnit musí. Jiné řešení není, protože Evropa jasně dala najevo, že další pomoc by jinak už nepřišla.

„Stále platí, že většina společnosti by chtěla zůstat v eurozóně. Lidé také vidí, že jediným řešením je seškrtání velkého státního sektoru, který neprodukuje, a naopak na jeho úkor trpí sektor veřejný,“ zdůraznila Soňa Dorňáková-Stamu.

Milan Kopp, Ondřej Houska, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme