Eurozóna bude mít po osmi letech nového šéfa. Juncker odchází

Eurozóna bude mít nového předsedu. Z funkce odchází Lucemburčan Jean-Claude Juncker. Podle předpokladů by ho měl dnes večer nahradit nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Juncker předsedal schůzkám ministrů financí zemí s eurem plných osm let. Za tu dobu se proslavil mimo jiné svými bonmoty.

„Evropa mě nemůže připravit o iluze, protože si o ní už žádné iluze nedělám,“ prohlásil Juncker po jedné z neúspěšných schůzek věnovaných Řecku.

Juncker je znám také svou náklonností k tvrdému alkoholu. I přesto byl ale podle diplomatů na jednáních vždy perfektně připraven.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odcházejícím šéfovi eurozóny mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

„Jean-Claude Junker neodřídil snad žádnou schůzku ministrů financí eurozóny bez několika velkých panáků whisky. To není žádná pomluva. Vím to přímo od lidí, kteří s ním seděli v místnosti. Na druhou stranu nikdo ani na vteřinu nezpochybnil, že přes tuto slabost toho junker věděl o eurozóně, ekonomických poměrech, dluhové krizi vůbec nejvíc ze všech ministrů financí. Jeho kompetence nebyla nikdy zpochybněna,“ říká bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

Jeho předpokládaný nástupce Nizozemec Dijsselbloem je v eurozóně nováčkem. Jeho kandidaturu prosazuje Německo. Díky své příslušnosti k levici ale vyhovuje i zadluženým zemím.

Ondřej Houska, mkp, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme