Eurozóna by měla uvolnit další peníze na záchranu Řecka

O další finanční injekci pro zadlužené Řecko dnes budou mimořádně jednat ministři financí zemí eurozóny na schůzce v Lucemburku. Vpodvečer by měli posoudit, jestli Athény plní podmínky pro přiznání další splátky ze 110 miliardového záchranného balíku, který Unie a Mezinárodní měnový fond pro Řecko připravily. Diskutovat ale budou i o další půjčce. Ukazuje se totiž, že dnes přislíbené peníze nebudou Řecku stačit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká banka v Athénách.

Řecká banka v Athénách. | Zdroj: Reuters

Další splátku z balíku záchranného systému eurozóny, kterou Řekové potřebují už v červenci, aby splatili část svých dluhů, ministři pravděpodobně schválí. Ostřejší diskuse se ale čeká o další mnohamiliardové půjčce.

Ukazuje se totiž, že řecká sekera je zaťatá v dluhovém trámu u mnoha věřitelů mnohem hlouběji, než byli Řekové ochotni přiznat. Finanční analytici a i někteří ministři financí eurozóny odhadují, že Athény budou muset dostat možná ještě jednou tolik, co už jim Unie a Mezinárodní měnový fond slíbily.

Německo chtělo prosadit, aby se při příští půjčce vzdali soukromí investoři části svých zisků z řeckých dluhopisů. Nakonec se ale kancléřka Angela Merkelová musela s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym dohodnout, že účast těchto věřitelů na dluhovém břemeni Řecka bude jen dobrovolná.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme