Eurozóna by mohla posílit svůj dočasný záchranný mechanismus

Eurozóna by mohla zareagovat na výzvu Evropské komise k posílení svého dočasného záchranného mechanismu. Zatím z něj půjčila desítky miliard eur Irsku. Objevují se ale hlasy, že by v případě potíží tak velkých ekonomik jako jsou Španělsko nebo Itálie, nemuselo současných 440 miliard eur stačit. O možnosti zvýšit částku ve stabilizačním fondu by mohli jednat ministři financí zemí euroskupiny na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

K naplnění záchranné sítě eurozóny skutečně připravenými penězy na pomoc zemím v nouzi vyzval už minulý týden předseda Evropské komise José Barroso.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurozóna - 01-11 - možná posílí EFSF - předpo.mp3

„Je potřeba zvýšit aktivní finanční kapacitu stabilizačního fondu eurozóny a rozšířit rozsah jeho aktivit,“ řekl Barroso.

Ze 440 miliard eur na poskytnutí úvěrů zemím ve finančních problémech je totiž okamžitě k dispozici jen asi 250 miliard.

Německo s Francií ale zatím zastávají názor, že fond nebude třeba posilovat. Jejich postoj podpořil i úspěšný prodej státních obligací Portugalska, Španělska a Itálie před několika dny.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme