Eurozóna čeká žádost Španělska o pomoc bankám v pondělí

Španělská vláda si řekně eurozóně o pomoc nejspíš příští pondělí. Tento termín předpokládají ministři financí eurozóny, kteří se sešli v Lucemburku. Pro kapitálové posílení svých bank potřebuje Španělsko podle nezávislého auditu maximálně 62 miliard eur. Za půjčku bude ale eurozóna od Madridu žádat i reformní kroky v jeho bankovním sektoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko Bankia

Španělsko Bankia | Zdroj: Reuters

"Očekáváme, že Španělsko podá formální žádost o finanční pomoc příští pondělí. V návaznosti na to dáme mandát Evropské komisi, aby se Španělskem dojednala dohodu o půjčce," oznámil šéf skupiny ministrů financí eurozóny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Dohoda podle něj bude obsahovat podmínky, které bude muset splnit španělský finanční sektor včetně plánů restrukturalizace. Tedy například rušení poboček nebo likvidaci nejslabších bank.

Španělsko tak nedostane pomoc zadarmo, jak se snažil voličům namluvit premiér Rajoy. Na rozdíl od předchozích půjček třem členům eurozóny se nebude na pomoci podílet Mezinárodní měnový fond. Bude ale dohlížet na plnění podmínek půjčky.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme