Eurozóna chce zvýšit kapacitu svého záchranného fondu až na 2 biliony eur

Eurozóna by mohla mít pro případnou pomoc oslabeným zemím k dispozici až 2 biliony eur, tedy asi 100 bilionů korun. Podle německého týdeníku der Spiegel chtějí státy platící eurem čtyřnásobně navýšit kapacitu stálého záchranného fondu ESM. Ten má podle současných pravidel možnost půjčit 500 miliard eur. Dohodu na posílení fondu prý ale zatím blokuje Finsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisk eurových bankovek

Tisk eurových bankovek | Foto: European Commission Audiovisual service

Eurozóna se bojí případných problémů Španělska a Itálie. Na masivní pomoc tak velkým zemím záchranný fond momentálně ani zdaleka nestačí.

Státy s eurem se ale zároveň chtějí vyhnout nutnosti slíbit pro fond nové peníze nebo záruky za půjčky. Chtějí se proto soukromým investorům přímo zaručit za část dluhopisů, které Španělé a Italové vydávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska ve Víkendovém odpolením Radiožurnálu

Jde o takzvaný pákový efekt, postup ve finančním světě běžně používaný. Právě podobné finanční instrumenty ale bývají někdy označovány za jednu z hlavních příčin vypuknutí finanční krize.

Eurozóna prý věří, že díky novému plánu začnou investoři dluhopisy obou zemí opět kupovat. Podobný plán měla eurozóna i se současným záchranným fondem EFSF. Investoři o něj ale projevili jen malý zájem.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme