Eurozóna hledá cesty k obnovení důvěry v euro

Sliby stamiliardových záruk stabilitu eura nezajistily. Eurozóna bude znovu hledat způsob, jak obnovit důvěru trhů ve společnou evropskou měnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Ministři financí států eurozóny mají v Bruselu vyhodnotit, proč záchranný plán z minulého týdne trhy neuklidnil. Slib půjček v hodnotě 750 miliard eur zemím s podobnými problémy jako Řecko měl totiž jen krátkodobý účinek.

Euro se vzpamatovalo jen na chvíli. Po prvotním posílení spadl na konci týdne jeho kurz vůči dolaru na nejnižší hodnotu od předloňského října. Euro stálo jen dolar a 23 centů. Ministři financí zemí euroskupiny se musejí poradit, co s tím.

Šéf německé státní pokladny Wolfgang Scheuble má podle deníku Financial Times navrhnout svým kolegům z eurozóny přijetí podobných zákonů jaké má jeho země. Od minulého roku zakazuje německá ústava federální vládě hospodařit s rozpočtovým deficitem větším než 0,35% HDP. To by mohlo posílit rozpočtovou disciplínu v eurozóně a upevnit pozici eura.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme