Eurozóna jedná o pomoci pro zadlužený Kypr, prý potřebuje až 17 miliard eur

Kvůli hrozbě státního bankrotu dostane pomoc další země eurozóny. Ministři financí států platících eurem v Bruselu na mimořádné schůzce jednají o záchranném balíku pro Kypr, který údajně potřebuje až 17 miliard eur. Ostrovní země už kvůli ztrátám svých bank nedokáže splácet dluhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

„Bude to dlouhá a horká kyperská noc. Obávám se, že nebude poslední,“ poznamenal slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Podle první analýzy by Kypr potřeboval pomoc ve výši až 17 miliard eur, což je 100 procent jeho ročního HDP. Pokud by tuto částku nakonec dostal, kyperský státní dluh by se zvýšil na 145 procent HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku ministrů financí eurozóny sleduje zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Záchrany by se potom nemohl účastnit Mezinárodní měnový fond, protože může pomoci pouze státům, jejichž dluh považuje za udržitelný, a stanovil si hranici 120 procent HDP.

Pomoc Kypru však komplikuje hlavně podezření z praní špinavých peněz. Na ostrov totiž přesídlila spousta ruských miliardářů a o čistotě jejich bohatství mnozí pochybují.

Část zemí - včetně Německa - proto chce, aby Kypr „osekal“ nepojištěné vklady nad 100 tisíc eur ve svých bankách. Tomu se ostrovní stát i Evropská komise zatím tvrdě brání.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme