Eurozóna má na pomoc Řecku připravených 30 miliard eur

30 miliard eur může letos získat Řecko jako pomoc od ostatních členů eurozóny. Na výši případné půjčky se dohodli při telekoferenci ministři financí zemí platících eurem. Asi třetinou by se měl na složení celé částky podílet i Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

„Státy eurozóny dají v prvním roce pomoci Řecku na stůl 30 miliard eur,“ oznámil předseda skupiny zemí platících eurem, lucemburský premiér Jean Claude Juncker. Dodal ale, že na složení částky se bude podílet i Mezinárodní měnový fond. Pomoci Řecku se mají podle Junckera zúčastnit všechny členské země euroskupiny.

Eurokomisař pro hospodářské záležitosti Oli Rehn prohlásil, že případná půjčka zemí euroskupiny a Mezinárodního měnového fondu by se úročila přibližně pěti procenty. Tento týden musela řecká vláda k dluhopisům nabízet více než sedmiprocentní úrok.

Eurozóna chce oznámením konkrétních čísel uklidnit finanční trhy a pomoci Řecku, aby si mohlo samo brát komerční úvěry, ale za rozumné úroky. Není jisté, jestli bude muset eurozóna nakonec peníze Athénám půjčit. Řecko zatím o pomoc zvenčí nežádá.

Trhy ocenily evropský záchranný plán


Světové finanční trhy pozitivně zareagovaly na záchranný plán pro Athény, který včera představily státy platící eurem. Úroky, které Řekové platí za své dluhopisy výrazně klesly.

Právě raketový nárůst úroků stál v minulých měsících za obavami ze státního bankrotu Řecka. Tomu vzhledem k obrovskému zadlužení finanční trhy půjčují jen velmi draze.

Evropa doufá, že slib pomoci trhy uklidní a záchrana nakonec nebude nutná. Řada analytiků ale přesto tvrdí, že z dlouhodobého hlediska se Řecko může bankrotu vyhnout jen velmi těžko.

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme