Eurozóna má poloviční šanci na rozpad, říká analytik

Lídři evropských států se v neděli sejdou nad otázkou řešení finanční krize eurozóny. O stabilizaci Řecka a posílení evropských bank včera neúspěšně jednali německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy. V neděli tak podle jejich zástupců zřejmě k představení očekávaného záchranného plánu nedojde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy v rozhovoru s Angelou Merkelovou

Nicolas Sarkozy v rozhovoru s Angelou Merkelovou | Foto: European Commission Audiovisual service

Asijské akciové trhy v reakci na tuto zprávu po ránu oslabovaly. Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše ale nebyl jejich výkyv výrazný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mokras_CeskaSporitelna.mp3

„Zklamání se sice projevilo, ale bylo krátké a nijak dramatické,“ uvedl Mokráš pro Svět o osmé Rádia Česko a dodal: „Nejsou vidět ani velké propady na akciích, například na futures, na evropských indexech a nepropadají se výrazně ani komodity.“

Německo si na záchranném plánu žádá větší spoluúčast evropských bank. Proti návrhu se ovšem staví Francie, která se bojí o stabilitu svých bankovních domů. Při neúspěchu by totiž jejich ztráty musely opět hradit státy.

„Pokud by došlo na plán Německa, bylo by to jen odložení a prodloužení krize,“ myslí si analytik České spořitelny.

Rozepře mezi evropské státy vnáší také fungování a podoba evropského záchranného fondu, který je podle Mokráše klíčem k záchraně eurozóny.

Evropský záchranný fond potřebuje navýšit

„Buď bude fond stability zásadně navýšen a použit na stabilizaci situace, nebo se bude řešit rozpad eurozóny, protože bez navýšení fondu se eurozónu nepodaří udržet pohromadě,“ uvedl Mokráš.

Možnost rozpadu evropské monetární unie se v tuto chvíli podle analytika blíží k 50 %. „Krize poškozuje ekonomiku, finanční sektor i reálnou ekonomiku a čím déle to bude trvat, tím bude řešení obtížnější,“ dodal Mokráš.

S plánem kudy z krize by Sarkozy a Merkelová měli přijít nejpozději příští středu, na kdy svolali schůzku hlav států eurozóny.

„Obávám se, že oni opravdu něco schválí, ale bude to pouze polovičaté řešení, které jen odsune nutné konečné řešení, což jen zvýší nervozitu na trzích," uzavřel Luboš Mokráš.

Překážkou pro záchranný plán může být také německý parlament, který musí kroky Merkelové vůči eurozóně posvětit.

Martin Křížek, Pavel Cyprich, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme