Eurozóna má to nejhorší za sebou, myslí si německý ministr financí

Eurozóna má to nejhorší za sebou, o tom je přesvědčený německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Silně zadlužené země podle něj pochopily, že současnou krizi lze překonat jen za cenu tvrdých reforem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

Optimismus sdílí Schäuble i ohledně německé ekonomiky, na které je závislá řada českých firem.

Německou ekonomiku čeká podle Wolfganga Schäubleho slušný růst. Daří se především obchodu se Spojenými státy a Asií. Konec recese předvídá i renomovaný mnichovský institut IFO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš ve Světě o osmé

Německá ekonomika by podle nich měla opět začít nabírat na síle. V současnosti předpovídají růst o 0,7 procent. Pokud ovšem nedojde k dalšímu eskalaci evropské dluhové krize.

Německo na začátku roku ale bude podle hlavního ekonoma Era Poštovní spořitelny Jana Bureše poměrně silně zasaženo slabou poptávkou z Itálie, z Francie a ze Španělska. „Ale v pozdějším průběhu roku by mělo těžit z toho, že tyto ekonomiky, především ekonomika italská, zastaví svůj pád. Očekává se taky, že se výrazněji rozjede poptávka z Asie,“ upřesňuje.

Bureš si nicméně není zcela jistý, že by měla eurozóna už vyhráno. „Řadu států – jako je Španělsko, Řecko nebo Portugalsko – ještě čeká bolestná cesta. „Ta může být politicky náročná. Eurozóna před sebou má rozhodně rizika a těžko říct, jestli má nejhorší za sebou,“ podotýká ekonom.

Souhlasí ale s tím, že v minulém roce eurozóna skutečně udělala poměrně velký krok kupředu. „A to tím, že osekala největší systémová rizika rozpadu eurozóny. Především díky tomu, že se aktivněji do managementu krize zapojila Evropská centrální banka. A eliminovala tak rizika, že nezbudou peníze na pomoc Španělska a Itálii,“ dodává Bureš.

Klára Stejskalová, ak, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme