Eurozóna musí projít zásadními změnami, shodli se Klaus a Mikloš

Euro se udrží, měnová unie se nerozpadne, ale eurozóna musí projít zásadními změnami. Při diskusi na Vědecké radě Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze se na tom shodli prezident Václav Klaus a ministr financí Slovenska Ivan Mikloš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Zdroj: Reuters

Zasedání vědecké rady bylo veřejné a studenti o něj měli obrovský zájem. Aula VŠE praskala ve švech a zaplnila se i dvorana takzvané Rajské budovy, kam se diskuse přenášela.

Jeden ze studentů Václavu Klausovi připomněl, co prezident před rokem na akademické půdě prohlásil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu Václava Klause a Ivana Miloše se studenty VŠE sledovala reportérka Jitka Hanžlová

„Vy jste tady vloni řekl, že byste dal ruku do ohně za to, že euro vydrží, protože to stálo politiky tolik kariéry a tolik práce. Co byste na to řek letos?“

„Já bych na to řekl, že bohužel platí to, co jsem řekl před rokem. Zdůrazňuji: Já už jsme vloni řekl, že bohužel, ale teď prostě bohužel na druhou. Tady není sebemenší zájem euro opustit a ta cena za to je enormní a bude stále větší. Já vím, že to je myšlenka zrůdná, chybná, naprosto falešná, ale pořád nevidím žádný nákrok z kterékoli strany, aby se to mohlo změnit,“ uvedl prezident, podle nějž je udržování eurozóny daleko nákladnější, než by byl její rozpad.

„Není problém v tom, že by nebyl zájem euro opustit. Problém je v tom, že důsledky toho, kdyby se i jedna malá země dostala do neřízeného bankrotu, mohou být podle většiny analytiků, aspoň těch, kteří nám dělají analýzy, nepředstavitelné,“ přidal se slovenský ministr financí.

„Existují reálné způsoby řešení dnešní situace, ale ty leží v hlubokých reformách, v zásadní změně fungování chybného ekonomického modelu, jak ho nazval pan prezident Klaus a já s ním v tomto úplně souhlasím,“ dodal Mikloš.

Narážel tím na tezi českého prezidenta, že západní civilizace udělala zásadní chybu, když opustila princip výkonu a nahradila ho principem nároku. Jednotlivec, zájmové skupiny i státy se řídí tím, na co mají podle svého názoru nárok bez ohledu na to, zda na to skutečně mají.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme