Eurozóna na krizové schůzce projedná budoucnost řeckého záchranného programu

Eurozóna dnes začne s novou řeckou vládou jednat o budoucnosti řeckého záchranného programu. V Bruselu se kvůli tomu na mimořádné schůzce sejdou ministři financí států platících eurem. Řecko a ostatní země eurozóny mají na dojednání kompromisu čas jen do konce měsíce. Pak Řecku hrozí chaotický bankrot a vynucený návrat k vlastní měně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Zdroj: Reuters

„Úsporný plán byl tak tvrdý, že v Řecku způsobil ekonomickou a sociální katastrofu,“ tvrdí řecký ministr financí Janis Varufakis.

Radikálně levicová strana Syriza, která tvoří základ nové řecké vlády, tvrdí, že chce dál šetřit a reformovat ekonomiku, ale chce to prý dělat jinak, než jak jí přikazuje dosavadní záchranný plán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurozóna na krizové schůzce projedná budoucnost řeckého záchranného programu

„30 procent současného záchranného programu je toxických. To je ta část, kterou odmítáme,“ dodává Varufakis.

Syriza podle něj odmítá zejména pokračovat v propouštění státních zaměstnanců nebo ve snižování důchodů. Potřebné finance chce údajně získat například bojem proti korupci.

Řekové teď chtějí získat několik měsíců na jednání o změnách v podmínkách pomoci. Mezitím ale potřebují dostat už domluvené peníze, aby se vyhnuli bankrotu. Proto například chtějí, aby jim eurozóna povolila vydat víc krátkodobých dluhopisů.

Řecký parlament vyslovil důvěru koaliční vládě premiéra Tsiprase

Číst článek

Současný záchranný program vyprší na konci února. Ostatní státy eurozóny ale zatím požadují dodržení původních podmínek plánu.

„Pomoc byla a je založena na tom, že se jednou vrátí a že nic na světě není zadarmo,“ řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Kam šly peníze půjčené Řecku | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme