Eurozóna obstála ve zkoušce. Španělsko a Itálie prodaly dluhopisy

Evropa se zatím nemusí chystat na záchranu další předlužené země. Španělsko a Itálie dnes na světových trzích úspěšně prodaly státní dluhopisy. Obavy existovaly hlavně v případě Španělska. Jeho ekonomiku táhne dolů vysoká nezaměstnanost a navíc si nikdo není jistý zdravím španělských bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Madrid úspěšně prodal pětileté státní dluhopisy, i když musel investorům zaplatit výrazně vyšší úrok než při poslední aukci. Nárůst úroků je ale ještě považován za přijatelný.

Portugalsko, asi nejohroženější země eurozóny, své dluhopisy úspěšně prodalo včera. Za určitým uklidněním na trzích pravděpodobně stojí nákupy Evropské centrální banky a zájem ze strany asijských investorů.

Politici navíc naznačili, že jsou připraveni pokračovat v případné pomoci pro další oslabené země. Eurozóna ale zdaleka nemá vyhráno. Podle většiny ekonomů bude muset Portugalsko nakonec o pomoc stejně požádat.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme