Eurozóna odmítá restrukturalizaci řeckého dluhu před rokem 2013

Obávaná restrukturalizace řeckého dluhu se přinejmenším odkládá. Věřitelé Atén ale nakonec mohou dostat zaplaceno později, než čekali. Tyto dva signály vyslali včera klíčoví politici eurozóny. Trh na to reagoval pozitivně. Euro v noci vůči dolaru posílilo. Pomohlo mu i to, že Evropa schválila záchranný balíček pro Portugalsko. Z bezmála 78 miliard eur bude 7,7 miliard garantovat Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá premiérka Angela Merkelová

Německá premiérka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že restrukturalizace dluhu jakékoli země eurozóny před rokem 2013, kdy začne fungovat definitivní mechanismus řešení dluhových krizí, je vyloučená. Podle ní by poškodila věrohodnost celé měnové unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

„Věřím tomu, že eurozóna společně s MMF jsou schopny udržet Řecko nad vodou do roku 2013. Přece jen, nemělo by to být až tak drahé. Jsou to ale politická prohlášení a situace se může vyvinout trochu jinak a mohou se změnit i názory zástupců eurozóny,“ řekl k tomu na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Reagoval také na prohlášení předsedy euroskupiny Jean-Claude Junckera, který vyloučil, že by o velkou část svých peněz věřitelé Atén přišli, odklad splátek ale připustil. Podle analytika je to řešení, které se trhům z těch možných řešení může nejvíce líbit.

„Samozřejmě ještě lepší by bylo, kdyby se ani splátky neodkládaly, ale to asi schůdné nebude. Každopádně otázkou je, jestli je to udržitelné dlouhodobě. O tom docela pochybuji a myslím si, že restrukturalizace dluhu, která sníží hodnotu pohledávek, bude zřejmě nevyhnutelná,“ uvedl s tím, že otázkou ale je, jestli prohlášení bylo vztaženo do období do roku 2013 nebo po něm.

Řízený bankrot

Doplnil, že restrukturalizace dluhu je jistou měkčí formou bankrotu. „Bankrot vnímáme jako totální ztrátu všech prostředků. U restrukturalizace by ztráta byla také významná, celkem 60 nebo 70 procent, ale nebyl by to úplný konec a chaos. Takže restrukturalizaci dluhu můžeme přirovnat k něčemu jako řízenému bankrotu,“ uvedl.

Připomněl, že v případě Řecka došlo vždycky k přílivu peněz do ekonomiky země. „A je možné, že tak tomu bude i do budoucna. Ale podle mě dlouhodobě toto řešení efektivní není a proti němu postaví buď daňoví poplatníci v eurozóně nebo i samotní Řekové,“ domnívá se analytik.

Česká záruka

O další pomoci pro Řecko budou evropští ministři financí ještě rozhodovat, včera už ale schválili finanční pomoc pro Portugalsko. Evropa a MMF společně poskytnou zemi 78 miliard eur. Česko ručí za necelých 7,7 miliard.

„Pro ČR to znamená, že bezprostředně tam nebude žádná platba, která by byla součástí přímé pomoci, ale bude tam záruka. To neznamená, že nebudeme platit nic. I když je tato pravděpodobnost vyšší, není nulová. Takže je potřeba počítat i s tím rizikem, že budeme Portugalsku něco platit,“ vysvětlil.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme