Eurozóna půjčí Řecku další miliardy, Česko je pro bankrot

Řekové dostanou nové půjčky v hodnotě desítek miliard eur. Na vypracování už druhého záchranného balíku pro předluženou zemi se na schůzce v Bruselu dohodli lídři členských zemí Evropské unie. Řekové musí výměnou za půjčky přijmout další úsporná opatření. Česko by dalo přednost škrtnutí části řeckých dluhů, tedy státnímu bankrotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit EU v Bruselu - řecký premiér Jorgos Papandreu, šéf Evroposké komise Jose Barroso a francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Summit EU v Bruselu - řecký premiér Jorgos Papandreu, šéf Evroposké komise Jose Barroso a francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Na další finanční pomoci zadluženému Řecku se budou podílet státní pokladny i soukromé subjekty. Dohodli se na tom premiéři a prezidenti členských zemí eurozóny na summitu EU v Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O další pomoci Řecku informoval z Bruselu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

Řecko bude kromě už přislíbených 110 miliard eur potřebovat do roku 2014 možná ještě jednou tak velkou sumu, aby nezkrachovalo.

"Hlavy států a vlád schválily postup navržený ministry financí eurozóny toto pondělí, aby se na finanční pomoci Řecku podíleli soukromí investoři na základě dobrovolnosti. Neformálně by měli sami obnovit své pohledávky a prodloužit jejich splatnost, aby bylo možné se vyhnout řízenému bankrotu Řecka," uvedl předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

ČR by dala přednost bankrotu

Český premiér Petr Nečas ale pochybuje o tom, že se záchrana Řecka podaří. Poskytování dalších půjček podle něj jen oddaluje restrukturalizaci řeckého dluhu, tedy státní bankrot.

Česko i přes tyto výhrady nové půjčky pro Řecko podpořilo. Nečas zdůraznil, že se jedná především o věc eurozóny.

„My se na řadu věcí díváme jinak, ale my si ten luxus můžeme dovolit, protože stojíme mimo eurozónu,“ konstatoval Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrchní ředitel sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády Vojtěch Belling byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Vrchní ředitel sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády Vojtěch Belling upřesnil, že Česko by zároveň chtělo, aby se pomoci Řecku museli už teď povinně účastnit i soukromí investoři. Ti by měli peníze, které Řecku půjčili, dostat zpět později. Eurozóna se ale dohodla na tom, že účast bank a dalších investorů bude jen dobrovolná.

„Je otázkou, jak dlouho ještě lze tolerovat, aby daňoví poplatníci nesli náklady, které by ve skutečnosti měli nést investoři za to, že nebyli racionální a investovali bez toho, že by si zjistili, jestli to má budoucnost,“ řekl Belling.

Výzva řeckým politickým stranám k jednotě

V deklaraci přijaté na summitu Evropské unie také padla výzva všem politickým stranám v Řecku, aby podpořily hlavní body úsporného plánu, o kterém bude helénský parlament hlasovat příští úterý.

Apel směřuje hlavně k největší opoziční straně Nová demokracie, která by mohla snahy socialistického Pasoku o přijetí úsporného balíčku zhatit. Byla to ale přitom i vláda této strany, která se na vzniku současných problémů Řecka velkou měrou podílela.

Pavel Novák, Igor Maňour, Jan Pokorný, Ondřej Houska, Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme