Růst ekonomiky eurozóny meziročně zpomalil o třetinu, z předloňských 1,8 klesl na 1,2 procenta

Tempo růstu hrubého domácího produktu eurozóny v loňském roce zpomalilo na 1,2 procenta z předloňských 1,8 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v pátek zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze (ilustrační foto)

Tempo růstu hrubého domácího produktu eurozóny v loňském roce zpomalilo na 1,2 procenta z předloňských 1,8 procenta (ilustrační foto) | Foto: Alexas_Fotos/ CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) oproti předchozím třem měsícům zvýšil pouze o 0,1 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak zpomalilo z 0,3 procenta ve třetím kvartálu.

Světová banka čeká v eurozóně a USA zpomalení růstu. V rozvojových zemích ekonomika naopak oživí

Číst článek

Eurozóna se v loňském roce potýkala s negativními hospodářskými důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Celoroční růst ekonomiky eurozóny byl nicméně o něco rychlejší, než předpovídala Evropská komise. Ta jeho tempo v listopadové prognóze odhadovala na 1,1 procenta. Růst ve čtvrtém čtvrtletí však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,2 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) se loni v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. Tento týden ponechala svou měnovou politiku včetně úrokových sazeb beze změny.

V celé Evropské unii se loni HDP podle pátečních údajů Eurostatu zvýšil o 1,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v Evropské unii stejně jako v eurozóně zpomalil na 0,1 procenta z 0,3 procenta ve třetím kvartálu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme