Eurozóna s napětím čeká na slovenské hlasování o eurovalu

O budoucnosti eurozóny se bude tento týden rozhodovat na Slovensku. Slovenský parlament bude v úterý hlasovat o navýšení záchranného fondu eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Vládní koalice je ale v otázce takzvaného eurovalu rozpolcená a výsledek hlasování je zatím naprosto otevřený. Vyjednávání budou pokračovat do poslední chvíle.

Hladké schválení nových pravidel záchranného fondu komplikuje na Slovensku jedna z vládních stran, Svoboda a Solidarita. I pouhý den před klíčovým hlasováním trvá na tom, že navýšení fondu tak jak je teď navržené nepodpoří.

Slovenská koalice sice stále jedná o několika kompromisech, Slovensko ale nakonec nejspíš stejně nepotěší zastánce eurovalu jednoznačně dobrou zprávou. Výsledný kompromis by totiž mohl vypadat například tak, že Slovensko navýšení fondu sice podpoří, ale každou jednotlivou půjčku, která z fondu půjde, bude schvalovat komise slovenského parlamentu.

V praxi by to znamenalo, že politická krize kolem záchranného fondu by se na Slovensku mohla v budoucnu několikrát opakovat.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme