Eurozóna schválila poskytnutí 12 miliard eur Řecku

Ministři financí eurozóny dnes odsouhlasili poskytnutí 12 miliard eur Řecku. Jde o část loni slíbené pomoci, bez které by země do poloviny července zkrachovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond Řecku loni přislíbily 110 miliard eur na úhradu dluhů. Pomoci se odmítlo účastnit Slovensko s argumentem, že nepůjčí rozmařilým Řekům, když jsou sami Slováci chudší než oni.

Hrozilo také, že Evropa nechá Řecko užít si trochu napětí a o splátce 12 miliard mohla rozhodnout až 11.července, tedy těsně před hrozícím řeckým bankrotem. To se nakonec nestalo.

Pro vydání peněz ale ještě chybí souhlas Mezinárodního měnového fondu, který se na půjčce podílí zhruba třetinou financí. Mezinárodní společenství podmínilo pomoc úspornými opatřeními, která tento týden řecký parlament schválil.

Podle expertů ale pomoc bankrot Řecka nejspíš jen oddálí. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond tak už jednají o dalším záchranném programu.

ČTK, Silvie Třeslínová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme