Eurozóna slíbila pomoc Řecku, bude-li nutná

Eurozóna zopakovala svůj slib pomoci Řecku s řešením jeho rozpočtové krize. Poskytne ji ale jen v případě, že bude nezbytná. Ministři financí 16 členských zemí eurozóny se také shodli na metodách, které by pro pomoc přicházely v úvahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Bližší informace o případné pomoci nechtěl lucemburský premiér Jean Claude Junker nechtěl prozradit: "Členské země eurozóny sáhnou k rozhodné a koordinované akci, pokud se ukáže, že je nutná."

Konečné rozhodnutí o poskytnutí pomoci a její formě musí ale podle něj udělat Evropská rada, tedy summit šéfů států a vlád sedmadvacítky. Nejbližší taková schůzka bude na konci příštího týdne. Jak uvedl Junker, na pomoci Řecku by se podílely všechny země eurozóny a nejspíš by se nejednalo o záruky za další úvěry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Jan Jedlička na Rádiu Česko

"Pro finanční trhy vysílá eurozóna signál, že Řecko nedostane pomoc v každé situaci. Jen když to bude potřeba a my si myslíme, že to třeba nebude. Opatření, která teď Řecko dělá ke snížení svého zadlužení považuje eurozóna za důvěryhodná," dodává Jean Claude Junker.

Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky se konkrétnější výsledek jednání nedal čekat. „Skutečnost, že se ministři sešli, posoudili plán úsporných opatření a dali jasný závazek, že Řecku pomohou, pokud to bude nezbytné, je maximum, co šlo dojednat,“ řekl Jedlička.

Nakonec se může stát, že Řecko pomoc potřebovat nebude. Podle analytika to záleží na postoji finančních trhů. „Pokud finanční trhy uvěří tomu, že Řecko dostane pomoc, pak se nebudou obávat nakupovat řecké dluhopisy a pomoc nebude potřeba. Je to taková hra o důvěru,“ uvedl Jedlička.

Pro další osud jednotné evropské měny by podle něj bylo nejlepší, kdyby si Řecko pomohlo samo. „Pokud zasáhnou další země EU, půjde o precedens, který říká: nestarejte se o své veřejné finance, pokud se dostanete do problémů, ostatní to za vás zaplatí. Z dlouhodobého hlediska by to podkopalo důvěru v celý evropský projekt,“ myslí si analytik České spořitelny.

Pavel Novák, Igor Maňour, Václav Sochor, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme