Eurozóna slibuje na středu definitivní plán boje s krizí

Ve středu bude na stole opatření, která ukončí dluhovou krizi v eurozóně. Po schůzce v Bruselu to slíbili lídři států platících eurem. Jednali o tom, jak provést bankrot předluženého Řecka, posílit kapitál bank a ochránit před dluhovou nákazou velké země jako je Itálie a Španělsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy | Zdroj: Reuters

Podle prezidenta EU Hermana van Rompuye už eurozóna má obecné záměry, které krizi vyřeší. Do středy prý zbývá doladit technické detaily chystaných opatření.

Plán eurozóny prý má tři základní body: bankrot Řecka, posílení bank a ochranu velkých zemí jako je Itálie a Španělsko.

Řecko pravděpodobně odepíše velkou část svých dluhů. To zasáhne banky, které zemi půjčily. Měly by proto doplnit svůj kapitál.

ČTĚTE TAKÉ: Evropská unie připouští v reakci na krizi změnu svých smluv

Hlavním úkolem je pak zabránit šíření krize do Říma a Madridu. K tomu má sloužit posílený záchranný fond eurozóny. Podle van Rompuye se musí stát skutečnou hrází proti dluhové nákaze.

Členské země už nemají na to, aby do něj přidaly další záruky za úvěry. Jednají proto o možnosti, že by fond pojišťoval jen část dluhopisů ohrožených zemí, a tím rozšířil svou palebnou sílu.

Stále ale trvají rozpory mezi Německem a Francií. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy slíbil jejich překonání. „Společně s kancléřkou Merkelovou jsme zcela odhodláni dospět k řešení,“ zdůraznil Sarkozy.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme