Eurozóna stále trvá na zachování společné měny v Řecku

Vystoupení z Řecka nikdo oficiálně nežádá. Takový je závěr jednání ministrů financí 17 zemí platících eurem v Bruselu. Eurozóna věří ve vytvoření řecké vlády, která dostojí svým závazkům. Tedy podmínkám poskytnutí záchranných půjček eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Řecko vyzvali ostatní ministři financí, aby neustupovalo od provádění reforem svého hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké euro

Řecké euro | Zdroj: Reuters

"Je naším neotřesitelným přáním udržet Řecko v eurozóně. Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom toho dosáhli,“ prohlásil předseda skupiny ministrů financí eurozóny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Řecku připomněl, že teď není čas polevit v provádění reforem. Naopak, jejich zavedení je nejlepší zárukou jeho budoucí prosperity v eurozóně.

Eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn ale připomněl, že odpovědnost za budoucnost Řecka a blahobyt jeho občanů dnes více než kdy předtím leží na bedrech řeckých politiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti eura a setrvání Řecka v eurozóně mluvil ve Světě o osmé ředitel institutu evropské integrace Newton College Jiří Malý

Řeckým politickým lídrům se po předčasných parlamentních volbách nedaří vytvořit vládu. Povětšinou ale mají jasno v tom, že odmítají podmínky, které si vůči Řecku klade Evropská unie. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman se proto domnívá, že Řecko se v nejbližší době vrátí k drachmě a že společná evropská měna může během několika měsíců skončit.

Ředitel Institutu evropské integrace Newton College Jiří Malý se naproti tomu domnívá, že euro v nejbližší době zřejmě nezanikne.

„Problém je ale v tom, že v základech té měnové unie existuje zásadní konstrukční vada. A to je, že jednotná měna není doplněna jednotnou fiskální politikou a potom ani politickou unií.“

„Přitom členy eurozóny jsou z ekonomického hlediska velmi rozdílné země, takže je to problém. A pokud měnová unie nebude doplněna fiskální a posléze i politickou unií, tak zřejmě euro nemůže v současné podobě dlouhodobě přežít,“ domnívá se Malý.

Bez úsporných kroků Řecko čeká bankrot

Kdyby Řecko přestalo uplatňovat úsporná opatření, která jsou součástí mezinárodního záchranného programu, určitě by podle něj muselo vyhlásit bankrot. Ten by však nutně nemusel znamenat řecký odchod z eurozóny a návrat k národní měně drachmě.

„Bude tam spíše záležet na tom, jak se k tomu postaví ostatní členské státy, jestli budou chtít uskutečnit ten vlastně už nenávratný transfer své pomoci do Řecka bez nějakého dalšího důsledku, to znamená bez vystoupení Řecka z eurozóny, jestli se s tím smíří. Anebo naopak, jestli budou tlačit Řecko k vystoupení ze společné měny,“ poznamenal Jiří Malý ve Světě o osmé.

Pavel Novák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme