Eurozóna už nevylučuje odepsání některých pohledávek vůči Řecku

Eurozóna zvažuje podle předsedy Jeana-Claudea Junckera všechny možnosti řešení řecké dluhové krize. Ministři financí euroskupiny se na mimořádné schůzce v Bruselu shodli, že dosavadní pomoc 110 miliard eur nebude na záchranu řecké ekonomiky stačit. Možností odvrácení řeckého státního bankrotu je přitom několik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí George Papaconstantinou. Řecko

Ministr financí George Papaconstantinou. Řecko | Zdroj: Reuters

Řekové si svou rozmařilostí a nepořádky v účtech nadělali dluhy ve výši 350 miliard eur. To je víc, než kolik řecká ekonomika dokáže vyprodukovat za rok a půl.

Ministři financí eurozóny se radili, jak pomoci Řecku tuto kaši, kterou si samo navařilo, sníst a přitom finančně nevykrvácet.

Německo s Nizozemskem a dalšími zeměmi prosazovaly, aby se na pomoci podíleli i soukromí investoři.

Podle zdrojů belgického veřejnoprávního rozhlasu už není možnost restrukturalizace řeckého dluhu úplné tabu.

Znamenalo by to, že by Atény nabídly věřitelům jistotu splacení jen části svých dluhů a zbytek by museli investoři odepsat jako nedobytné pohledávky.

Konečné slovo ale asi padne až na další schůzce ministrů financí Unie příští pondělí.

Pavel Novák, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme