Eurozóna v krizi - majitelé zlata jásají, jeho cena je na rekordu

Dluhová krize v eurozóně tlačí nahoru cenu zlata. Dnes překonala nový rekord - skoro 1583 dolarů za unci. Zlato je dražší osmý den v řadě. Finanční trhy citlivě reagují na informace o velkých problémech zadluženého Řecka i na to, že se úvěrový rating Irska dostal do spekulativního pásma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato bude nadále výhodnou investicí (ilustrační foto)

Zlato bude nadále výhodnou investicí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Ceny zlata rostou kdykoliv, kdy se na trzích stane nějaká událost, která svědčí o tom, že hrozí nějaké riziko. Pochopitelně dění v eurozóně v minulých dnech bylo dramatické docela dost,“ vysvětlil vztah měny a zlata ekonom Pavel Kohout ze společnosti Partners.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kohout v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu

Je otázka jakým způsobem se budou řešit dluhy mnoha zemí v Evropě. „Ještě se nezačalo mluvit o Belgii, která má velké státní a bankovní dluhy,“ přidává Kohout.

V pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu Kohout zároveň upozornil na prozatím ne příliš diskutované řešení současné dluhové krize v Evropě. „Platební neschopnost může být řešena monetizací státního dluhu, když evropská centrální banka skoupí dluhopisy a uvolní tím do oběhu větší množství peněz, které nebude kryté,“ popisuje Kohout. To je proinflační politika, kterou ECB krajně odmítá, ale tajný scénář evropských státníků o tom podle Kohouta hovoří.

Česká republika se podle něj nelichotivé ekonomické situace v mnoha zemích eurozóny tolik bát nemusí, má výhodu. Od roku 2008, kdy vrcholila krize, můžeme na základě úrokových sazeb nebo výnosů státních dluhopisů sledovat, že Česká republika patří k bezpečnějším zemím ve společnosti třeba Rakouska, Švýcarska nebo Německa.

Veronika Sedláčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme