Eurozóna vytvoří stálý záchranný balík na pomoc zadluženým zemím

Eurozóna bude mít záchrannou síť pro předlužené země. Pro státy případně ohrožené bankrotem bude k dispozici 500 miliard eur, tedy víc než 12 bilionů korun. Stálý záchranný mechanismus bude existovat od roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herman van Rompuy

Herman van Rompuy | Zdroj: ČTK

Země ohrožená dluhy dostane pomoc pokud se zaváže k tvrdé úsporné kůře. Mechanismus zároveň počítá i s možností státního bankrotu. V takovém případě by o peníze přišli i investoři, kteří zadlužené zemi půjčovali. Taková pravidla dnes v Evropě neexistují.

Podle evropského prezidenta Hermana van Rompuye eurozóna udělala zásadní krok k vyřešení své dluhové krize. Van Rompuy však zároveň upozornil, že vznik záchranné sítě musejí ještě schválit parlamenty všech zemí Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ČRi Ondřej Houska informuje z Bruselu o evropském summitu

Státy eurozóny přispějí částečně hotovými penězi, zbytek budou tvořit garance za úvěry.

Mechanismus prosazovali především Němci jako klíčoví finančníci, kteří dávají to těchto fondů přísliby půjček.

„Má vnést určitý prvek jistoty, ale každá další hypotetická krize – například v Portugalsku – by stejně s evropskou ekonomikou zahýbala,“ upozorňuje přímo z Bruselu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.

Martina Mašková, Ondřej Houska, Lucie Maňourová, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme