Eurozóna zatím nad dluhovou krizí vítězí. Záruky ECB uklidnily investory

Evropa vítězí nad dluhovou krizí. Naznačuje to alespoň situace na trzích. Nenaplnila se tak proroctví těch, kteří očekávali pád eura. Problémy eurozóny by přitom těžce zasáhly i českou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB)

Evropská centrální banka (ECB) | Zdroj: ČTK

O dluhové krizi je poslední dobou slyšet stále míň, panuje dokonce skoro euforie. Zatímco ještě v létě roku 2012 musely Itálie a Španělsko platit obrovské úroky za prodej svých dluhopisů na trzích, teď je to jinak a úrokové míry jsou nejnižší za poslední roky.

Je to velmi důležité, protože pokud by Itálie a Španělsko spadly do platební neschopnosti, s největší pravděpodobností by eurozóna nemohla přežít, euro by krachlo a rozpadl by se celý projekt jednotné měny. To by se fatálně podepsalo také na prosperitě české ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny optimismu v eurozóně objasnil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

Za uklidnění vděčí eurozóna zásahu Evropské centrální banky (ECB). Klíčové bylo loňské prohlášení šéfa ECB Mária Draghiho, že v rámci mandátu udělá banka vše pro zachování eura.

Draghi představil program nákupu dluhopisů oslabených zemí. Zjednodušeně řečeno, v případě potřeby ECB utratí jakoukoli neomezenou částku za nákup dluhopisů ohrožených zemí, pokud ty přislíbí reformy své ekonomiky.

To mělo takový vliv na investory, že ECB tento program ani nemusela nastartovat a úroky dramatickým způsobem poklesly.

Dluhová krize však ještě není zcela zažehnána. Problémy Řecka či Portugalska budou určitě stát ještě mnoho miliard eur a tvrdé úsilí ze strany těchto zemí. Jsou to však země malé, které nemohou ohrozit stabilitu eurozóny jako takové.

Na druhou stranu se navíc zdá, že problémy Itálie a Španělska se uklidnily, takže v sázce už pravděpodobně není existence eurozóny. Stát se však může cokoli, stačí, aby se třeba ukázalo, že černá díra ve španělských bankách je mnohem hlubší, než se dnes soudí, a problémy se mohou znovu vynořit. To jsou však v současnosti spíše pesimistické scénáře.

Ondřej Houska, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme