Evropské a americké akcie vykázaly nejprudší nárůst od listopadu 2020. Přispělo ruské zaplacení úroků

Evropské akcie vykázaly nejprudší týdenní nárůst od listopadu 2020. Smazaly tak již všechny ztráty, které utrpěly od začátku války na Ukrajině, napsal list Financial Times. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si v pátek připsal 0,9 procenta a za celý týden se zvýšil o 5,4 procenta. Nejlépe na tom byly od listopadu 2020 i americké akcie.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Londýn/Frankfurt (Aktualizováno: 21:58 18. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie napříč světem opět nabývají hodnotu. Ilustrační foto

Evropské akcie vykázaly nejprudší týdenní nárůst od listopadu 2020 (ilustrační foto) | Foto: Staff | Zdroj: Reuters

Index v pátek uzavřel na 454,60 bodu, zatímco den před zahájením ruské invaze na Ukrajinu obchodování zakončil na 453,86 bodu. Začátkem března ve srovnání s touto úrovní ztrácel více než deset procent.

Řádně zaplaceno. Ruské úroky z dluhopisů dorazily v plné výši do americké Citibank

Číst článek

Evropské akcie týden těžily z nadějí na pokrok v rozhovorech mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení konfliktu. Hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij v pátek podle agentury TASS uvedl, že Moskva a Kyjev začínají sbližovat své diplomatické pozice.

K růstu na evropském akciovém trhu v pátek přispěla rovněž zpráva, že Rusko řádně zaplatilo úroky z dolarových dluhopisů ve výši kolem 117 milionů dolarů (zhruba 2,6 miliardy Kč), a vyhnulo se tak platební neschopnosti.

Náladu na globálních akciových trzích tento týden podpořily rovněž vyhlídky na stimulační opatření v Číně. Čínský vicepremiér Liou Che ve středu slíbil, že Peking podnikne další opatření na podporu domácí ekonomiky i kroky na podporu kapitálových trhů.

Nárůst i v Americe

Americké akcie v pátek opět posílily, zaznamenaly tak nejvýraznější týdenní nárůst od listopadu 2020. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se v pátek zvýšil o 0,80 procenta a uzavřel obchodování na 34.754,93 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,17 procenta na 4463,12 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil dokonce o 2,05 procenta na 13.893,84 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal zhruba 5,5 procenta. S&P 500 stoupl o 6,2 procenta a Nasdaq dokonce o 8,2 procenta. Globální akciové trhy tento týden těžily z nadějí na pokrok v rozhovorech mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení konfliktu.

Ruští oligarchové za den přišli o miliardy dolarů, ceny akcií snižuje konflikt na Ukrajině

Číst článek

Páteční jednání amerického prezidenta Joea Bidena s čínským protějškem Si Ťin-pchingem podle analytiků nepřineslo žádné velké překvapení. Čínský prezident uvedl, že konflikty a konfrontace, jako jsou události na Ukrajině, nejsou v ničím zájmu. Neoznačil však Rusko za viníka invaze, napsala agentura Reuters.

Dolar v pátek mírně posiloval díky výrokům představitelů americké centrální banky (Fed) ohledně úrokových sazeb. Jednotná evropská měna euro kolem 21.30 SEČ vůči dolaru ztrácela zhruba 0,4 procenta na 1,1050 USD. Vůči japonskému jenu se v pátek dolar vyšplhal až na nové šestileté maximum.

Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard v pátek vyzval k dramatickému zvyšování úrokových sazeb, díky kterému by základní sazba Fedu v letošním roce překročila tři procenta. Fed tento týden podle očekávání základní sazbu zvýšil o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Zároveň předpověděl, že letos zvýší úroky celkem sedmkrát a že základní sazba se na konci roku bude nacházet v rozpětí 1,75 až 2,00 procenta, napsala agentura Reuters.

Člen Rady guvernérů Fedu Chris Waller v pátek uvedl, že tento týden kvůli hospodářským rizikům souvisejícím s válkou na Ukrajině hlasoval pro zvýšení základní sazby o pouhou čtvrtinu procentního bodu, ale v příštích měsících hodlá podporovat zvyšování o půl procentního bodu.

Japonská centrální banka na svém v pátečním zasedání základní úrokovou sazbu nezvýšila a dál bude masivně nakupovat dluhopisy, aby povzbudila ekonomiku. Varovala, že hospodářské oživení ohrožuje válka na Ukrajině. Dolar si kolem 17.30 SEČ vůči japonskému jenu připisoval téměř půl procenta na 119,15 JPY.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme